Saffraan is de duurste specerij ter wereld:
voor 200 gram betaal je tussen de 250 tot 300 euro.
De reden voor die enorme prijs is dat het oogsten ervan erg arbeidsintensief is, wat de productie erg duur maakt.
Saffraan wordt met de hand geoogst uit de bloem van de Crocus sativus, ofwel de saffraankrokus.
De term ‘saffraan’ slaat op de draadvormige structuren in de bloem, de zogenaamde stampers.
Oorspronkelijk komt het uit Griekenland, waar men veel ontzag had voor de medicinale eigenschappen ervan.
Men gebruikte saffraan om het libido te verhogen en om de stemming en het geheugen te verbeteren.
In dit artikel worden de gunstige effecten op de gezondheid van saffraan besproken. 0031613963190
Mogelijke antikankerwerking
Saffraan bevat veel antioxidanten, die vrije radicalen onschadelijk kunnen maken.
Er zijn koppelingen tussen vrije-radicalenschade en chronische ziektes zoals kanker .
Uit in-vitro onderzoek blijkt dat de verbindingen in saffraan cellen van dikkedarmkanker kunnen laten afsterven de groei ervan kunnen remmen, terwijl de normale cellen ongemoeid blijven .
Dit effect gaat ook op voor huid, beenmerg, prostaat, long, borst- en baarmoederhalskanker en voor nog verscheidene andere soorten kankercellen.
Consumeer dagelijks saffraan
Gezondheidseffecten van saffraan en dagelijkse consumptie van saffraan en saffraan in warme melk zijn effectief voor de gezondheid en een comfortabele slaap.
Uit laboratoriumstudies blijkt ook nog eens dat crocine – de voornaamste antioxidant in saffraan – kankercellen gevoeliger lijkt te maken voor chemotherapie .
Hoewel de bevindingen uit de laboratoriumstudies veelbelovend lijken, is het effect van saffraan op kanker nauwelijks bestudeerd bij mensen; er is dus meer onderzoek nodig.
Saffraan bevat veel antioxidanten, die kunnen zorgen voor het afsterven van kankercellen terwijl normale cellen ongemoeid blijven. Er is echter nog meer humaan onderzoek nodig. 0031613963190
Mogelijke verbetering van de stemming en werking tegen depressie
Saffraan wordt ook wel de ‘zonneschijnspecerij’ genoemd.
Dat is niet alleen vanwege de kenmerkende kleur, maar ook omdat het de stemming kan verbeteren.
Uit een overzichtsonderzoek van vijf studies bleek dat 30 mg saffraan per dag net zo effectief was als fluoxetine, imipramine en citalopram – conventionele antidepressiva.
En als klap op de vuurpijl blijken zowel de blaadjes als de draadvormige stampers effectief te werken tegen milde tot matig-ernstige depressie.
Hoewel dit veelbelovende bevindingen zijn, zijn er onderzoeken nodig van langere duur en met meer deelnemers voordat saffraan aangeraden kan worden als behandeling tegen depressie.
Wat zijn de gezondheidseffecten van saffraan en hoe gebruik je saffraan?
Het effect van saffraan op de gezondheid van het lichaam is erg belangrijk
Saffraan kan de symptomen van milde tot matige depressie tegengaan, maar er is meer humaan onderzoek nodig voordat er concrete aanbevelingen kunnen worden gedaan.
Een krachtige antioxidant – Saffraan
Saffraan bevat een indrukwekkende reeks aan plantenstoffen die zich als antioxidanten gedragen – moleculen die je cellen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress beschermen.
Belangrijke antioxidanten in saffraan zijn onder andere crocine, crocetine, safranal en kaempferol.
Crocine en crocetine zijn carotenoïdepigmenten die verantwoordelijk zijn voor de oranjerode kleur van saffraan.
Beide stoffen kunnen een werking hebben als antidepressivum;
ze zouden tevens hersencellen tegen voortschrijdende schade kunnen beschermen, ontsteking verminderen en bijdragen aan gewichtsverlies .
Wat is Safranal Saffraan?
Safranal geeft saffraan zijn specifieke smaak en aroma.
Onderzoek wijst uit dat het de stemming, het leervermogen en het geheugen kan verbeteren en tevens dat het de hersencellen beschermt tegen oxidatieve stress .
En tot slot bevat saffraan kaempferol, dat gevonden wordt in de bloemblaadjes.
Deze stof is in verband gebracht met effecten zoals ontstekingsremming en een werking tegen kanker en depressie .
Saffraan zit vol met plantenstoffen met een antioxidatieve werking, zoals crocine, crocetine, safranal en kaempferol.
Antioxidanten dragen bij aan bescherming van de cellen tegen oxidatieve stress.